Лист Президенту щодо ситуації у вугільній галузі ПечатьE-mail
12.11.2019 15:38

Робітники вугільної промисловості Західного Донбасу стурбовані ситуацією, що на сьогодні склалася на ринку електроенергетики, зокрема щодо стрімкого зростання імпорту електричної енергії із Російської Федерації Об’єднану енергосистему України, обсяг якого з листопада 2019 р збільшився у порівнянні із середньодобовим показником за жовтень у 3 рази – до 12 млн кВт-год/добу.

За умови збереження таких тенденцій, загальний обсяг поставки електроенергії з Російської Федерації та Білорусі, при відсутності будь-яких обмежень з боку ПрАТ «НЕК «Укренерго», може скласти 2808 млн кВт*г на місяць (в 8 разів більше ніж фактично було поставлено у жовтні 2019р), що може призвести до зупинки 80% вугільної галузі України.

Збільшення імпорту електричної енергії вже призвів до вимушеної зупинки деяких українських енергоблоків теплових електростанцій у зв’язку із пріоритетністю заявок імпортерів електроенергії порівняно з українськими виробниками (протягом 15 жовтня – 5 листопада за командами ПрАТ «НЕК «Укренерго» українська генерація була розвантажена на 178 млн кВт.г та заміщена імпортом з Російської Федерації та Білорусі).

Як наслідок, теплові станції не купують вугілля українського виробництва, вугільні підприємства не отримують кошти необхідні, в тому числі на підвищення та для виплати заробітної плати шахтарям, зростає заборгованість перед шахтарями із заробітної плати, яка на сьогодні складає більше 1,7 млрд. гривень.

Слід зазначити, що вартість природного газу, який використовується для виробництва електричної енергії в Україні, не є конкурентною порівняно з вартістю природного газу в Російській Федерації та Білорусі, а саме:

в Україні - 235 долл/тис м3;

в Білорусі - 127 долл/тис м3;

в Російській Федерації - 74 долл/тис м3.

Враховуючи низьку вартість природного газу імпортери з Російської Федерації демпінгують ціни на електроенергію на ринку «на добу наперед» до рівня від 10 коп/кВтг, що витісняє заявки на продаж державного підприємства «НАЕК «Енергоатом» (з 27 жовтня ДП «НАЕК «Енергоатом» не зміг продати близько 650 МВт щоденно).

Крім того, за таких умов імпорт електроенергії з Російської Федерацію та Білорусі робить економічно недоцільним закупівлю вугілля на світовому та українському ринках, що може призвести до закриття шахт. Для того, щоб українська електроенергія, яку виробляють теплові електростанції, що працюють на вугіллі, була конкурентоспроможна з російською електроенергією, необхідно закуповувати вугілля на 9% нижче світового рівня (64.9 дол/т в порту Південний на 6000 ккал/кг). Ціну вугілля для державних шахт треба зменшити до 1407грн/т, що може призвести до банкрутства та закриття шахт або потребуватиме додаткового бюджетного фінансування на рівні 3,0 млрд грн/рік.

Таким чином, рішення щодо імпорту електричної енергії з країни-агресора, крім політичної складової, може нанести економічну та соціальну шкоду українським підприємствам ПЕК, призведе до безробіття понад 100 тис співробітників вугільної та енергетичної галузей, соціальної напруги та страйків.

Крім того, таким рішенням порушуються всі принципи, щодо забезпечення енергетичної незалежності та безпеки країни. Імпорт електроенергії з Росії приведе, передусім, до енергозалежності України. Адже російська компанія здатна замістити третину електроенергії, споживаної в нашій країні, за рахунок демпінгових цін, які російська сторона може собі дозволити заради отримання політичного впливу.

При цьому, слід зауважити, що Україна вже мала негативні та небезпечні приклади залежності від російських газу та вугілля, постачання яких припинилося тільки за бажанням російської сторони.

Враховуючи викладене, закликаємо Вас втрутитися в ситуацію та вжити належних заходів щодо захисту енергетичної безпеки та цілісності країни.

 

За дорученням шахтарських колективів Західного Донбасу:

Голова Дніпропетровської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України С.І.ЮНАК

Голова Обласного об’єднання Незалежних профспілок гірників України Західного Донбасу В.І.ГРЕК