Складне рішення: ДТЕК Енерго вивело частину персоналу ТЕС в простій ПечатьE-mail
22.11.2019 12:22

Через відсутність збуту продукції на енергоринку і цінових обмежень ДТЕК Енерго змушений з 22 листопада вивести частину персоналу теплоелектростанцій в простий. Дискримінація теплової генерації не дозволяє станціям отримувати достатньо коштів для повноцінної роботи. Проблеми у всіх ТЕС в Україні. Керівництво компанії докладає максимум зусиль для поліпшення ситуації, але рішення проблеми лежить в політичній площині.

 

Частка вироблення теплових станцій постійно скорочується, через декілька причин:

  • Відкриття в Україні необмеженого імпорту дешевої електроенергії з Росії та Білорусі. При цьому це ринок закритий для українських виробників електроенергії.
  • Державні цінові обмеження - «прайс-кепи». Вони не дозволяють встановлювати ціну на виробництво електроенергії вище штучно встановленого рівня. Ці обмеження не враховують реальну економіку роботи генеруючих підприємств (особливо вночі). Таким чином низький тариф не компенсує витрати на виробництво.

Крім того, потреба в електроенергії від ТЕС знизилася через:

  • Вихід блоків атомних станцій з ремонту раніше запланованого. АЕС стали виробляти більше електроенергії, частка теплової станції впала.
  • Аномально тепла осінь, а значить і низьке споживання електроенергії в країні.

Як результат - електроенергія ТЕС не затребувана в достатньому обсязі, низький тариф не компенсує витрати на виробництво, а у станцій немає коштів на підтримку виробництва та виплату заробітної плати співробітникам. 

У цих умовах компанія вимушена приймати непрості рішення. З 22 листопада частина виробничого персоналу теплоелектростанцій виводиться в простий, а адміністративний персонал - в режим 4-денного робочого тижня. Співробітники цехів ремонтних підприємств - Інтеренергосервіс і Галременерго - також виходять в простій разом з ТЕС, обладнання яких вони обслуговують.

На час простою за працівниками ТЕС зберігається весь пакет соціальних пільг і гарантій, а заробітна плата нараховується в обсязі, передбаченому трудовим законодавством - не менше 2/3 окладу працівника.

У штатному режимі поки продовжать працювати Запорізька і Курахівська ТЕС, що мають найнижчу собівартість виробництва. Саме енергоблоки цих станцій, в разі аварій або зростання споживання, пріоритетно включаються в енергосистему.

Такий графік роботи ТЕС ДТЕК Енерго буде діяти до кінця року і буде скасований в будь-який час, якщо ситуація в галузі покращиться. 

Важливо, що ТЕС ДТЕК працюють на українському вугіллі, який добувають українські шахтарі. Якщо ситуація буде ускладнюватися далі - ця електроенергія, а значить і вугілля не будуть затребувані, - під удар потрапляють і вуглевидобувні підприємства компанії. А далі це позначиться на стабільній роботі всієї енергетики України, яка «втрачає» балансують потужності теплової генерації.

Для зміни ситуації необхідно:

  • Припинити імпорт електроенергії з РФ і Білорусі.
  • Скасувати цінові обмеження (т.зв. «прайс-кепи») для теплової генерації і вирішити це питання з урахуванням реальної економіки, а не політики.
  • Нарешті запустити на енергоринку ринок допоміжних послуг - він підвищить затребуваність нашої електроенергії.

Вирішення цих питань в компетенції державних органів. Керівництво компанії активно відстоює інтереси всієї теплової генерації України. Прийняте рішення не просте, і ДТЕК буде докладати максимум зусиль для вирішення проблем.