Профспілкове навчання: повернулися додому, «озброєні» багажем нових знань ПечатьE-mail
11.12.2019 14:00


За підсумками 2018-2019 року в системі профспілкової освіти Дніпропетровське облпрофоб'єднання посіло перше місце серед територіальних профцентрів України. Потрапив до гурту найкращих і Дніпропетровський терком Профспілки вугільників. І це не випадково: профспілкове навчання – одне з головних напрямків в роботі теркому.

Як розповів заступник голови Дніпропетровської територіальної організації ППВП Михайло Тютюнник, навчання профспілкового активу терком проводить вже більше 15 років. Спеціальні курси в Зональному навчальному центрі облпрофоб'єднання проходять голови первинних профспілкових організацій шахт і філій, голови дільничних комітетів, громадські інспектори, бухгалтери, активісти Молодіжної ради - всього близько 150-180 осіб щорічно.

В основному це триденне навчання. Теми вибираються з урахуванням побажань профактиву, а акцент, звичайно ж, робиться на актуальності і злободенності. Для закріплення матеріалу по пройдених темах терком спільно з Зональним центром щорічно видає спеціальні брошури.

Про високий рівень організаційної роботи в цій провідній членській організації облпрофцентру свідчить й проведені нещодавно в навчальному центрі семінари. Слухачам були запропоновані лекції з питань організаційно-інформаційної, економічної та правової роботи профспілок, розвитку системи соціального діалогу, міжнародного досвіду колдоговірного регулювання трудових відносин, охорони праці, проведення атестації робочих місць. Їх прочитали, зокрема, завідуюча відділом облпрофцентру з питань соціально-економічного захисту трудящих Тетяна Мазана, заступник директора Зонального центру Ніна Кушніренко, головний технічний інспектор праці теркому вугільників Сергій Жилко, психолог Наталя Нєженцева, викладач кафедри безпеки життєдіяльності ДНУ залізничного транспорту Василь Лоза та інші.

«У нас є всі можливості для проведення ефективних і плідних занять, - розповіла директор Зонального центру Ганна Бондарєва. - Спеціалізуємося на навчанні профспілкових кадрів за такими пріоритетними напрямками, як законодавство про працю, охорона праці і його безпека, захист трудових і соціально-економічних прав працівників, психологічні аспекти взаємин в колективі, робота з молоддю і т. д. Хочу зазначити, що терком Профспілки вугільників, на відміну від багатьох інших, приділяє цій роботі дуже серйозну увагу, і у нас вже давно встановилися тісні ц плідні контакти. Навчальна частина нашого центру постійно вдосконалює форми і методи навчання: широко використовуються активні форми навчання - тренінги, ділові ігри, впроваджуються інноваційні освітні технології».

Окремо варто сказати про навчання громадських інспекторів праці. Це дуже важливо, адже охорона праці, її безпека є на сьогоднішній день однією з головних проблем, що стоять в трудових колективах «Павлоградвугілля». І дуже багато в цьому плані залежить саме від Профспілки, повноважні представники якої (громадські інспектори праці) контролюють дотримання роботодавцями законів з охорони праці, створення безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов для працівників, забезпечення їх засобами індивідуального та колективного захисту, беруть участь в роботі комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві. Щоб справлятися з цими завданнями, потрібні як теоретичні знання, так і практичні навички. Саме на це розрахована програма навчання громадських інспекторів праці в Зональному центрі облпрофоб'єднання.

Велику роль в навчальному процесі відіграє обмін досвідом між профспілковими активістами різних підприємств. Адже у кожного з них є свої приклади, як досягти цілей в тому чи іншому життєво важливому питанні. Навчаються вони і один у одного - старші передають досвід молодим, а молоді не дають «нудьгувати» старшим, і нерідко на семінарах розпалюються досить палкі дискусії.

З учасниками одного з останніх семінарів у Зональному центрі зустрівся голова облпрофоб'єднання Віталій Дубіль, який розповів шахтарям про діяльність Федерації профспілок України та облпрофцентру з відстоювання інтересів трудящих, перипетії боротьби навколо проєктів Держбюджету-2020, нового Трудового Кодексу та інших законодавчих актів, котрі стосуються людини праці. Профактивісти були також поінформовані про зустріч голови облпрофцентру з новим головою Дніпропетровської облдержадміністрації Олександром Бондаренком.

«Спілкуючись з профспілковими активістами вугільної галузі Західного Донбасу, - зазначив Віталій Дубіль, - ще раз переконався у тому, що в них є не тільки зацікавленість в отриманні нових знань з різної тематики, але й готовність застосовувати їх у своїй повсякденній роботі. Бо життя стрімко змінюється, дуже непросто нині складаються стосунки з роботодавцями різних рівнів, є й питання як до них, так і до органів влади щодо вирішення соціально-побутових проблем (забезпечення Західного Донбасу водою, ремонт доріг та ін.). Вирішення цих питань залежить від нашої єдності, спільних активних дій, принциповості профспілкових лідерів. І ми не повинні розчаровувати людей».

Профактивісти відзначили хороший рівень організації семінарів в Навчальному центрі: слухачі виїжджають з Дніпра, «озброєні» багажем нових знань і навичок. Ми побували на деяких семінарах і переконалися в тому, що слухачам було і цікаво, і корисно. На цьому наголосили електрослюсар шахти ім. Н.І. Сташкова, голова дільничного комітету профспілки Євген Степанчиков, заступник начальника станції філії «Павлоградпогрузтранс», громадський інспектор з питань охорони праці Діна Фесенко, прохідник шахти «Західно-Донбаська», голова дільничного комітету профспілки Сергій Полянцєв, помічник начальника дільниці шахти «Самарська», громадський інспектор з питань охорони праці Світлана Білич та інші слухачі.

Щоправда, є й деякі побажання на майбутнє: ще більше урізноманітнити програму навчання, запрошувати не тільки психологів, а й конфліктологів, більше часів відводити проблемам охорони праці та інше.

«В принципі, ми отримали вичерпні відповіді на питання, які нас цікавили - так би мовити, «законспектували» дещо для себе в розумі, - резюмувала Світлана Білич. - Наше завдання тепер - донести отримані знання до колективів».

…Іншими словами, те, про що йдеться на навчанні, має і велику практичну користь, і широкий суспільний резонанс. Ось чому в планах Дніпропетровської територіальної організації ППВП - вдосконалення навчального процесу, розширення тематики навчальних програм, подальша співпраця з Зональним центром облпрофоб'єднання, який сьогодні по праву вважається одним з кращих в Україні.