БОРГИ ІЗ ЗАРПЛАТ ШАХТАРЯМ МАЮТЬ БУТИ ЛІКВІДОВАНІ В НАЙБЛИЖЧІ 2 МІСЯЦІ ПечатьE-mail
13.03.2020 15:44

Глава держави зауважив, одні­єю з таких нагальних про­блем є заборгованість із заро­бітної плати гірникам дер­жавних шахт, і вона має бути вирішена найближчим часом.

Президент України Володимир Зе­ленський анонсував створення націо­нальної програми справедливої транс­формації вугільних регіонів, зазначив­ши, що жодна шахта не буде закрита, поки у людей не з’явиться нова робота. Він зазначив, що це буде головним прин­ципом плану трансформації вугільних регіонів, який розроблятиме Міністер­ство розвитку громад і територій. «Жод­на шахта не може бути закрита чи лікві­дована, поки люди не отримають нову роботу, безпечну та з гідною оплатою. Спочатку нові робочі місця для цих лю­дей, тільки потім ми почнемо говорити про щось інше», – підкреслив Володи­мир Зеленський.

 

За словами Президента України, се­ред питань, які мають бути розв’язані невідкладно, – імпорт вугілля та елек­троенергії: «Про який імпорт може бути мова, якщо країни, з яких ми імпортує­мо, не пускають нас на свої ринки. Тому спочатку наше вугілля, наші шахтарі, наша електроенергія. А якщо якась мар­ка у нас не добувається – тільки тоді ми можемо підіймати питання імпорту цієї марки. І це термінове завдання.

«Поступово ми маємо створювати соці­ально-економічні можливості для розви­тку вугільних регіонів, для цього Міністер­ством розвитку громад і територій буде розроблена національна програма справед­ливої трансформації вугільних регіонів.

Головний принцип: жодна шахта не може бути закрита чи ліквідована, поки люди не отримають нової роботи, безпечної та з гід­ною оплатою. Також програма має вирішити питання доступу до освіти для дітей шахта­рів через створення стипендіального фонду», – зазначив Володимир Зеленський.

Всеукраїнська нарада працівників ву­гільної галузі організована за ініціативи Профспілки працівників вугільної про­мисловості України. У ній взяли участь міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель, генеральний ди­ректор компанії ДТЕК Максим Тимченко, губернатори та мери шахтарських вугіль­них регіонів, народні депутати України, роботодавці, керівники вугледобувних підприємств, представники Федерації профспілок України.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

ПРЯМА МОВА


Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ, Президент України:

«Дехто з виступаючих говорив, що це борг із зарплати, починаючи з 2014– 2016 років, і сьогодні це понад 1 мі­льярд, а невдовзі буде півтора мільяр­да. Тому даю доручення: в найближчі два місяці – березень, квітень – закрити повністю всі борги перед шахтарями.

Якщо не будемо це закривати і про­пустимо хоч одну добу, тоді, мені зда­ється, буде справедливо, якщо весь уряд не отримуватиме заробітну пла­ту за ці місяці».