ЧОМУ НЕ ОПЛАЧУЮТЬ ЛІКАРНЯНІ ЗА ПЕРІОД ПРОСТОЮ ШАХТ? ПечатьE-mail
19.08.2020 14:53


У листі, який підписали голова Дніпропетровської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості Сергій Юнак та голова обласного об’єднання Незалежних профспілок гірників Західного Донбасу Віктор Грек, йдеться про наступне.

«Гірники вугільних підприємств, які розташовані у містах Павлоград, Тернівка та Першотравенськ Дніпропетровської області, обурені незаконними діями Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Дніпропетровській області, який прийняв рішення не оплачувати листки непрацездатності працівникам ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», які були видані працівникам медичними закладами у період простою підприємства. Приймаючи таке рішення, Фонд стверджує, що у разі непрацездатності працівників під час простою на підприємстві лікарняні листки не підлягають оплати за рахунок Фонду Соціального Страхування України, але це суперечить усім нормам Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та іншим нормативним актам законодавства України. Так, Законом встановлено підстави для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності, зокрема, статтею 23 Закону визначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності не надається:

- у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;

- у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров'ю з метою ухилення від роботи чи інших обов'язків або симуляції хвороби;

- за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

- за час примусового лікування, призначеного за постановою суду; у разі тимчасової непрацездатності у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням;

- за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.

Отже, період простою підприємства не належить до переліку підстав для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності, встановлених статтею 23 Закону. Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (стаття 31 Закону).

Порядок і умови видачі листка непрацездатності визначає Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. N 455, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04.12.2001 р. за N 1005/6196 (зі змінами), яка не містить положення, згідно з яким листок непрацездатності не видається у період простою підприємства.

Таку ж позицію підтримує і Міністерство соціальної політики України, яке дало відповідне роз’яснення у своєму листі № 6387/0/290-20/45від 23.06.2020р.

Виходячи із зазначеного, під час простою підприємства не з вини працівника допомога по тимчасовій непрацездатності має надаватися працівнику на загальних підставах але чомусь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Дніпропетровській області прийняло інше рішення, яке суперечить нормам діючого Законодавства України, це при тому що в інших містах України такі лікарняні листки оплачуються.

Тому просимо Вас, як гаранта Конституції, втрутитися в дану ситуацію і зупинити незаконні дії Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Дніпропетровській області. У разі не вирішення питання шахтарі налаштовані на захист своїх прав, а як Вони захищають себе, Вам відомо».