МАНІФЕСТ ВІД ШАХТАРІВ УКРАЇНИ
23.02.2018 15:12

Після втрати шахт на Донбасі Україна імпортувала близько 7 млн. тон вугілля, з них більшість антрациту. Загальна вартість імпортованого вугілля більше 15 млрд. грн.

Це поставило енергетичну галузь у повну залежність від іноземного вугілля, яке вбиває не тільки українську вугледобувну галузь, а і багато суміжних. Енергетична безпека країни під загрозою.

Замість розвитку власної вугільної галузі, українська влада посилює залежність від іноземного вугілля. Вони піклуються про інтереси Росії, ПАР, США та Польщі, і забувають про наших гірників, які кожного дня ризикують своїм життям.

Майбутнє вугільної галузі, майбутнє України під загрозою!

Країна витрачає мільйони доларів на закупівлю іноземного вугілля, при цьому заборгованість перед українськими шахтарями на державних підприємствах досягла критичної відмітки у 500 млн. грн., це незважаючи на 365 млн., які надійшли на рахунки шахтарських родин минулої п’ятниці. Створилася чітка тенденція з зростання заборгованості.

Ситуація в вугільній галузі катастрофічна, шахти зупиняються. Гірників змусили шукати кращої долі за кордоном. Які залишилися доведені до відчаю та готові на крайні заходи. Минулого тижня гірники «Селідоввугілля» попри холод та сніг перекрили дороги в Донецькій області. Їхні дії підтримують інші працівники державних шахт.

Шахтарі вимагають поваги до себе!!! Ми готові повністю забезпечити вітчизняну енергетику вугіллям. Зокрема, державні шахти вже зараз готові дати країні на 1 млн. тон вугілля більше.

Влада має повернутися до українських шахтарів обличчям. Прийшов час докорінно переглянути ставлення до вугільної галузі. Керівники держави та галузі повинні мати політичну волю для рішучих лій щодо забезпечення справжньої енергонезалежності. Шахтарі готові відстоювати країну, себе і свої сім’ї!!!

Ми вимагаємо від української влади такі невідкладні кроки:

1. Своєчасно виконуйте зобов’язання перед вугледобувними підприємствами держави. Накопичення боргів перед гірниками, недофінансування шахт, створення ризиків для енергетичної галузі під час війни ми трактуємо як диверсію проти України.

2. Максимально зменшити поставки іноземного вугілля. Дієві кроки для збільшення власного видобутку. Треба розвивати власну галузь та захистити шахтарів. Це дасть змогу погасити існуючу заборгованість та вчасно виплачувати гідну зарплату гірникам.

3. Зобов’язати всі ТЕС та ТЕЦ невідкладно перевести існуюче обладнання з спалювання антрациту на українське вугілля, яке добувається в Волинській, Львівській, Дніпропетровській, Донецькій та Луганській областях. Це зменшить потребу в антрациті та створить підстави для розвитку української вугільної промисловості. Ми повинні повністю відмовитися від роботи на антрациті, який купуємо за кордоном.

4. Терміново закріпити на законодавчому рівні перевагу українського вугілля перед іноземним. Це дозволить вже цього року зменшити обсяги купівлі антрациту на 2 млн. тон на суму 5 млрд. грн., сприятиме збереженню коштів на закупівлю обладнання для видобутку українського вугілля, зменшенню його собівартості, вирішенню існуючих проблем шахтарських колективів.

5. Забезпечити можливість підвозу вугілля з контрольованої території залізничним транспортом на всі українські ТЕС. Допоки деякі українські електростанції залишаються відрізані від залізничних колій та вугледобувних підприємств існує ризик їхньої блокади з російської сторони.

Українські шахтарі переконані що енергетична незалежність держави повинна перестати бути предметом політичних декларацій!!! Прийшов час конкретних рішучих дій!!!

Під Маніфестом поставили свої підписи:

Від ЦК ПРУП:

Голови територіальних профспілок працівників вугільної промисловості України:

Голова Волинської територіальної організації ПРУПУ Ю.І. КОЛІСТРАТОВ

Голова Львівської територіальної організації ПРУПУ О.П. ТУРЧИН

Голова Лисичанської територіальної організації ПРУПУ В.Т. ІВАНІШИН

Голова Первомайської територіальної організації ПРУПУ В.В. ПОДГОРНИЙ

Голова Селідівської територіальної організації ПРУПУ В.М. БАБИЧ

Голова Мирноград-Покровської територіальної організації ПРУПУ Р.П. СИРОТЮК

Голова Дніпропетровської територіальної організації ПРУПУ С.І. ЮНАК

Голова Торецької територіальної організації ПРУПУ В.П. ЩЕРБАНЬ

Голова Добропольської територіальної організації ПРУПУ П.П. ДРЕВАЛЬ

Від Ради голів НПГУ:

Голова Незалежної профспілки гірників України М.Я. ВОЛИНЕЦЬ

Голова РО НПГУ м. Червоноград В.В. ОНІЖУК

Голова МО НПГУ м. Добропілля В.А. СУШИЦЬКИЙ

Голова МО НПГУ м. Селідово, м. Новогродівка В.Я. ТРІФОНОВ

Голова ОО НПГУ Західного Донбасу В.І. ГРЕК

Голова НПГ Донбасу М.М. ВОЛИНКО