ЗАЯВА президії Дніпропетровського обласного об'єднання профспілок ПечатьE-mail
08.01.2021 11:28

У зв'язку з підвищенням з 1 січня 2021 р. тарифів на газ та електроенергію для населення президія Обласного об’єднання профспілок надіслала Заяву Прем’єр-міністру України Д. Шмигалю.

ЗАЯВА

президії Дніпропетровського обласного об'єднання профспілок

Виражаючи інтереси більш ніж 400 тис. членів профспілок Дніпропетровщини, президія обласного об'єднання профспілок висловлює категоричний протест проти того, що в умовах пандемії, посилення кризи в економіці і зростанні зарплатних боргів Урядом розпочато підвищення тарифів на газ та електроенергію для населення. Це неминуче призведе до нового витка цін та подальшого падіння життєвого рівня громадян, зростання боргів населення за житлово-комунальні послуги, які вже сьогодні перевищують 66 млрд. гривень.

Профспілки вважають неприпустимим, що під лозунгом ринкових реформ та розвитку конкурентного середовища влада в черговий раз виконує забаганки олігархів на шкоду інтересам простих українців.

При цьому, зокрема, повністю провалено колись широко розрекламовану урядову «Програму 20/20» щодо збільшення видобутку власного газу. Чимало запитань у суспільства викликає непрозора діяльність державної компанії «Нафтогаз України», яка супроводжується регулярними гучними скандалами. Повний хаос царює й у сфері виробництва і розподілу електроенергії.

Держава фактично самоусунулась від регулювання ситуації в енергетичній сфері, що, на думку профспілок, вже має вкрай негативні наслідки. Ми вважаємо, що в період карантину влада має підтримати бізнес і населення та встановити мораторій на підвищення будь яких тарифів. Питання їх зміни для населення і промисловості можливо розглядати лише після виходу країни з кризи, відновлення у повному обсязі роботи всіх галузей економіки, стабілізації ситуації на ринку праці, зростання рівня доходів громадян.  

Профспілки Дніпропетровщини вимагають від Уряду зупинення тарифної вакханалії в енергетичній галузі та забезпечення державного регулювання в цій стратегічно вважливій сфері, вжиття відповідних заходів задля недопущення підвищення тарифів на газ та електроенергію для населення.

За дорученням президії

Віталій Дубіль,

голова Обласного об’єднання профспілок