НЕ ДОПУСТИМО ЗАКРИТТЯ ШАХТ! ПечатьE-mail
11.03.2021 16:25


Шахтарські профспілки висловлюють рішучий протест проти запланованого закриття шахт Західного Донбасу. Розмова про це відбулась в ході онлайн-зустрічі лідерів шахтарських профспілок Сергія Юнака і Юрія Криворучка з керівництвом Бізнес-блоку «Вугілля» ТОВ «ДТЕК Енерго». Профспілки ініціювали створення робочої комісії по опрацюванню варіантів розвитку шахт, які планують закрити.

Якщо шахта ім. Героїв космосу, відповідно до стратегії, буде працювати до 2053-го, «Павлоградська» - до 2032-го, «Тернівська» - до 2029-го, «Західно-Донбаська» - до 2063-го, «Самарська» - до 2035-го, «Дніпровська» - до 2047 року, то з «Ювілейній» і «Степовий» справи йдуть набагато гірше - їх відповідно до поданої стратегією планують закрити вже в найближчі роки.

Звичайно ж, настільки похмура перспектива не влаштовує нікого. Тому в ході онлайн-зустрічі за пропозицією голови теркому ППВПУ Сергія Юнака було прийнято рішення створити робочу комісію, до складу якої від Дніпропетровської територіальної організації ППВПУ увійшли заступник головного технічного інспектора охорони праці Дніпропетровської територіальної організації Укрвуглепрофспілки Василь Яворський та голова профкому шахти «Ювілейна» Володимир Фурда. Комісії доручено вивчити представлені матеріали по шахтоуправлінню «Першотравенське» і зробити відповідні висновки.

10 березня відбулося перше засідання робочої комісії, на якому мова йшла про шахту «Ювілейна» - найближчого «претендента» на закриття.

Як зазначив представник теркому ППВПУ Василь Яворський, від роботи цієї шахти багато в чому залежить доля Першотравенська в цілому, і профспілка не згодна з доводами адміністрації про економічну недоцільність її подальшої експлуатації. Робота шахти повинна тривати, і для цього є економічні передумови. Наприклад, відпрацювання шахтного поля 18/19 однієї лавою. Запаси цього поля становлять 12 млн тонн, середня потужність пласта 1,12 м. Чисельність потрібно залишити без змін - до 1000 осіб (1 видобувний, 3 прохідницькі бригади і допоміжні ділянки). Добовий видобуток - 1700 тонн, місячна (з урахуванням проходки) - мінімум 62 тис. тонн. Видобуток за рік складе 800-850 тис. тонн.

Дані підрахунки дають всі підстави для продовження роботи шахти «Ювілейна» до 2035 року. Дніпропетровська територіальна організація Профспілки буде і надалі відстоювати цю позицію.

Профспілки у складі робочої групи й далі будуть вивчати всі аспекти, щоб вирішити всі питання та не допустити закриття шахт, які забезпечують стабільною роботою вугільний регіон Західний Донбас.