ШАХТЕРЫ НЕ ХОТЯТ РАБОТАТЬ ЗА КОПЕЙКИ! ПечатьE-mail
06.04.2021 14:53

Таков основной тезис, прозвучавший на митинге представителей трудовых коллективов ЧАО «ДТЭК Павлоградуголь», который состоялся 6 апреля 2021 года у административного здания «Павлоградугля». Шахтерскую акцию протеста, в которой приняли участие порядка 250 человек, возглавила Днепропетровская территориальная организация ПРУП.

Как отметил, открывая митинг, председатель теркома Профсоюза угольщиков Сергей Юнак, неоднократно выдвигавшиеся профсоюзом требования о повышении уровня заработной платы работников упорно не выполняются руководством ООО «ДТЭК Энерго» и ЧАО «ДТЭК Павлоградуголь», тем самым грубо нарушаются Коллективный договор, Отраслевое соглашение и действующее законодательство. В шахтерских коллективах зреет возмущение, которое грозит обернуться социальным взрывом.

Участники митинга один за другим говорили о том, что повышение зарплаты с 1 апреля на 10% - жалкая подачка, и шахтеры почти не ощутят ее в своих табульках. Между тем, в условиях стремительного роста цен и тарифов они не в состоянии прокормить свои семьи и обеспечить стабильное будущее своим детям.

С горечью говорилось о том, что «Павлоградуголь» теряет квалифицированные кадры, что былая престижность шахтерского труда упала ниже некуда, что в поисках более достойного заработка люди без сожаления уходят с шахт, что некогда процветавший шахтерский край грозит превратиться в депрессивный, умирающий регион, где не будет ни работы, ни зарплаты, ни нормальных условий жизни шахтеров и их семей.

Мириться с таким положением больше нельзя, отмечали выступающие. Коль скоро переговорный процесс с администрацией не дает желаемых результатов, нужны более решительные, кардинальные меры – вплоть до акций протеста в Киеве, перекрытия дорог и предупредительных забастовок.

Участники митинга приняли резолюцию, которую решено направить Президенту Украины, Премьер-министру, Председателю Верховной Рады, Президенту компании СКМ, Генеральному директору ООО «ДТЭК Энерго» и Генеральному директору ЧАО «ДТЭК Павлоградуголь».

  • Click to enlarge image miting01.JPG
  • Click to enlarge image miting02.JPG
  • Click to enlarge image miting03.JPG
  • Click to enlarge image miting04.JPG
  • Click to enlarge image miting05.JPG
  • Click to enlarge image miting06.JPG
  • Click to enlarge image miting07.JPG
  • Click to enlarge image miting08.JPG
  • Click to enlarge image miting09.JPG
  • Click to enlarge image miting10.JPG
  • Click to enlarge image miting11.JPG
  • Click to enlarge image miting12.JPG
  • Click to enlarge image miting13.JPG
  • Click to enlarge image miting14.JPG
  • Click to enlarge image miting15.JPG
  • Click to enlarge image miting16.JPG
  • Click to enlarge image miting17.JPG
  • Click to enlarge image miting18.JPG
  •  


РЕЗОЛЮЦІЯ

мітингу трудового колективу ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля»

м. Павлоград 06 квітня 2021 р.

Учасники мітингу заявляють свою рішучу незгоду з діями керівництва ТОВ «ДТЕК Енерго» та ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», пов'язаними з недостатньою оплатою праці шахтарів, низьким відсотком підняття окладів та тарифних ставок працівникам ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля». Невиконання керівництвом своїх зобов'язань, передбачених Колективним договором, Галузевою угодою та діючим законодавством, поставило шахтарів Західного Донбасу на межу виживання. В умовах стрімкого зростання вартості життя, комунальних тарифів та цін на товари першої необхідності вони не в змозі прогодувати свої сім'ї, забезпечити стабільне майбутнє своїм дітям.

Гірники вкрай незадоволені відміною частини Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці», планами керівництва по закриттю шахт Західного Донбасу, що неминуче призведе до вимирання шахтарського регіону. Критичну ситуацію у вугільній галузі посилює ще й імпорт електроенергії та вугілля з Росії та Білорусі.

Через низький рівень оплати праці підприємства втрачають висококваліфікованих працівників з багаторічним досвідом роботи, практично в усіх структурних підрозділах неукомплектований штат працівників, основною причиною чого є низький рівень заробітної плати за роботу у важких та шкідливих умовах праці. Внаслідок неукомплектованості штату зростає інтенсивність праці, що призводить до ризику збільшення кількості нещасних випадків на виробництві.

Продуктивність праці в ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» в 8,3 рази вище продуктивності праці державних шахт, а навантаження на очисний забій перевищує в 4,7 рази. Рівень же середньомісячної заробітної плати в ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» всього лише в 1,6 рази перевищує середньомісячну заробітну плату працівників державних шахт. При досягнутої продуктивності праці в ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» зарплата робітника з видобутку повинна складати як мінімум 50007 грн.

Питання підвищення рівня заробітної плати є вкрай важливим для кожного працівника та щодня підіймається в трудових колективах шахт та філій ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля». На різних рівнях це питання вже не перший рік загострюють профспілки. Але адміністрація не чує (або не бажає чути) тих, хто щодня ризикує життям та здоров'ям, а натомість отримує копійки, які постійно доводиться випрошувати на колінах у керівництва. В умовах нинішньої важкої економічної ситуації в країні неймовірно трудно не те що жити, а просто виживати.

На жаль, люди сьогодні не бачать перспективи розвитку шахт, у них немає впевненості в завтрашньому дні, в тому, що шахтарський край, який забезпечує енергетичну незалежність держави, не перетвориться в депресивний, умираючий регіон, в якому не буде ні роботи, ні зарплати, ні нормальних умов життя шахтарів і їх сімей.

Враховуючи вищевикладене, учасники мітингу вимагають:

1. Забезпечити збереження вугільного виробництва та захисту трудових колективів ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» і вугільної промисловості України в умовах економічної кризи.

2. Зупинити зростання масштабів бідності серед працюючих, сприяти реформуванню системи оплати праці.

3. Повернути дію у повному обсязі Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», а також Списків №1 та №2 за пільговим виходом шахтарів на пенсію (Постанова Кабміну №36 від 16.01.2003 р.).

4. Для забезпечення замовленнями вітчизняних енергетиків та шахтарів заборонити імпорт електроенергії та вугілля з Росії та Білорусі.

5. Вирішити питання термінового погашення боргів за електроенергію перед ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля».

6. Адміністрації ТОВ «ДТЕК Енерго» та ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля»:

- виконати ст.7, ст.8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» шляхом збільшення с 01.04.2021 року на 18,17% посадові оклади та оклади працівникам на рівень не менш росту державних соціальних стандартів (із розрахунку мінімального прожиткового мінімуму для працездатної особи 2270 гривень у місяць);

- виконати п.9.10 Колективного договору та збільшити середню оплату праці персоналу ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля до рівня збільшення в 1,9 разу по відношенню до середньої оплати праці промислового персоналу України та Дніпропетровської області;

- виконати п.3 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та підвищити тарифну сітку та схему посадових окладів шахтарям на 30%;

- забезпечити умови високопродуктивної та безпечної праці шахтарів шляхом встановлення планової чисельності технологічного ланцюжка працівників по видобутку вугілля у відповідності Галузевих норм та нормативів чисельності та трудових затрат для підприємств вугільної галузі.

7. Резолюцію направити: Президенту України Зеленському В.О., Прем'єр-міністру України Шмигалю Д.А., Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О., Президенту компанії СКМ Ахметову Р.Л., Генеральному директору ТОВ «ДТЕК Енерго» Салєєву І.А., Генеральному директору ПрАТ ДТЕК Павлоградвугілля» Вороніну С.А.

8. В разі невиконання висунутих вимог організувати проведення більш масштабної акції протесту в м. Київ.

В мітингу взяли участь 253 осіб.

Проголосували: «за»: 253; «проти»:0; утримались:0.