Відповідь Профспілці: «Укренерго» до зустрічі готовий ПечатьE-mail
09.04.2021 13:58

Дніпропетровська територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості отримала відповідь на своє звернення до НЕК «Укренерго». У відповіді йдеться наступне.

НЕК «Укренерго» розглянуто звернення Дніпропетровської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України від 16.03.2021 р. №01/57 щодо організації зустрічі для вирішення питання погашення заборгованості перед підприємствами вугільної промисловості та повідомляє.

З метою вжиття заходів щодо врегулювання проблеми заборгованості на ринку електричної енергії, 23.02.2021 р. Кабінетом міністрів України було проведено засідання Антикризового енергетичного штабу. На зазначеному засіданні було визначено перелік пріоритетних завдань, серед яких, зокрема, вирішення питання заборгованості на балансуючому ринку.

На виконання Протоколу засідання Антикризового енергетичного штабу від 23.02.2021 р. №6, листом від 19.03.2021 р. №01/10789 НЕК «Укренерго» звернулося до Кабінету міністрів України, в якому було наголошено, що питання заборгованості на балансуючому ринку потребує системного вирішення, а саме – необхідності термінового погашення заборгованості найбільших боржників на цьому організованому сегменті ринку, якими являються, зокрема, вугледобувні підприємства державної форми власності.

З цією метою НЕК «Укренерго» запропонувало розглянути можливість виділення субвенцій і Державного бюджету України за рахунок надходжень від акцизного збору за вироблену електричну енергію, що сплачується виробниками електричної енергії, для погашення заборгованості вищезазначених підприємств-боржників за спожиту електричну енергію перед постачальником «останньої надії», операторами системи розподілу та НЕК «Укренерго» з застосуванням розрахунків з рахунків зі спеціальним режимом використання. Це дозволить скоротити терміни розрахунків системного оператора перед учасниками ринку на балансуючому ринку, в тому числі з ПАТ «Центренерго», що має заборгованість за відпущене вугілля з державних шахт.

НЕК «Укренерго» зацікавлене в найшвидшому погашенні заборгованості вугледобувних підприємств державної форми власності на ринку електричної енергії для покращення фінансового стану ряду державних підприємств та комплексного вирішення питання боргів на ринку.

Враховуючи зазначене, повідомляємо, що НЕК «Укренерго» підтверджує свою готовність прийняти участь на зустрічі урядового рівня за участю уповноважених представників компанії.