Коли час йде на хвилини: на Павлоградській автобазі вчились надавати домедичну допомогу ПечатьE-mail
05.08.2022 10:15

Медичні фахівці кажуть, що втрата крові – одна з найбільших проблем, з якими вони стикаються при серйозних травмах. Від артеріальної кровотечі людина може загинути за 3-5 хвилин, коли медики ще фізично не зможуть дістатися місця надзвичайної події. Щоб не втрачати дорогоцінний час і буквально допомогти врятувати людині життя, на Павлоградській автобазі вчилися спиняти різні види кровотеч. Цього разу до навчання залучили інженерно-технічних працівників, керівників підрозділів та спеціалістів апарату управління філії.

За словами Галини Бородіной, начальника відділу з охорони праці та безпеки дорожнього руху автобази, однієї з організаторів заходу, автобазівці охоче приєдналися до навчання, бо розуміють, наскільки важливо вміти розрізняти артеріальну, венозну та капілярну кровотечі, вміти їх зупиняти дієвими методами.

Костянтин Сарвас, провідний фахівець з охорони праці відзначив користь від курсу: «Багато чого пам’ятаю з попередніх навчань на цю тему, але, на жаль, не все. Наприклад, я зрозумів, що майже не пам’ятаю, як саме спиняти кровотечу під пахвою, де не накладеш традиційний джгут. А треба в місці, де проходить достатньо велика судина, використати прямий тиск на рану — цього буде достатньо, щоб спинити кров. Ще можна використати тампонаду. Необхідно на рану накласти тампон з підручного матеріалу і сильно притиснути руку постраждалого до тіла. Після – зафіксувати еластичним бинтом. Та до приїзду лікаря постійно слідкувати за тим, чи не підтікає. Тому такі курси вважаю потрібними, особливо зараз, коли в нашій країні війна. Дякую організаторам за можливість оновити навички, котрі допоможуть рятувати життя».

 

 

«Коли в країні точиться війна, це логічно – тренувати навички надання першої допомоги. Наш колектив продовжує працювати 24/7, без зупину виконує свою роботу, бо кожен з нас робить все можливе задля підготовки до опалювального сезону, який буде надскладним через війну. Разом з тим, кожен українець сьогодні в небезпеці - через ракетні обстріли в Україні немає безпечного місця. Тому нам слід бути готовими надавати швидку та якісну допомогу», - ділиться Руслан Култигін, директор філії Павлоградська автобаза ДТЕК Павлоградвугілля, котрий став ініціатором навчання.

До речі, ці навчання найближчим часом пройдуть для кожного співробітника автобази у кожній автомобільній колоні. 

 

Тетяна Копилова