ДОПЛАТУ ЗА РОБОТУ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ ПОВИННІ ОТРИМУВАТИ ВСІ ПечатьE-mail
26.05.2023 15:39


23 травня відбулося засідання президії теркому Профспілки працівників вугільної промисловості. Одним з головних розглянуте питання про збільшення рівня заробітної плати працівникам ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля».

Інформацію по цьому питанню довів до присутніх менеджер по управлінню персоналом ДТЕК Енерго Андрій Ряпасов. Йшлося про підсумки спільно з Профспілкою ухвалених у першому кварталі 2023 року заходів щодо підвищення заробітної плати працівникам ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» з 1 квітня 2023 року. Були прийняті відповідні рішення комісії із заробітної плати, де введено низку доповнень до Положення про преміювання.

Так, наказом генерального директора №37 від 30 січня 2023 року за погодженням з Профспілкою було внесено: доповнення із закріплення працівників-буровиків за видобувними дільницями; доповнення та розширення списку робіт до оплати за акордною системою оплати праці;

підвищено коефіцієнти доплат преміювання прохідникам та монтажникам.

Усі ці додаткові підходи до оплати праці дозволили підвищити працівникам цих професій рівень заробітної плати від 1,5 тисячи до 5 тисяч гривень.

Наказом №61 від 23 березня 2023 року введено додатковий відсоток премії до умов преміювання за результати виконання загальношахтних показників роботи за допоміжними підземними дільницями шахтоуправлінь та окремими категоріями професій у філіях, а також прохідникам у частині оплати сполучення, в т.ч. і з тампанажем.        

Президія теркому профспілки констатує, що залежно від категорій професій додатковий розмір премії вагався в межах 20%, 25%, 30% (електрослюсар черговий з ремонту обладнання) та 40% (гірник підземний і машиніст підземних установок).            

Крім цього, у квітні запроваджено диференційований підхід до підвищення заробітної плати за професіями, де є фактичний недокомплект чисельності критичних професій.          

Підвищення заробітної плати здійснено в основному через зміни (збільшення) змінної частини, без зміни базового (фактичного) посадового окладу, і тільки працівникам допоміжних професій критичних до виробництва, та з підходом до розрахунку укомплектації працівників.        

В середньому підвищення заробітної плати по філіям склалося у розмірі від 1,1% (управління якості - заступник начальника дільниці) до 42% (Вантажтранс - упорядник поїздів).

В шахтоуправліннях є факти, де заробітна плата квітня нижче ніж у березні. Так в шахтоуправлінні «Дніпровське» - 9,5%, в шахтоуправлінні «Першотравенське» - 13,1%.

Найбільший зріст заробітної плати (34,5% - гірник підземний, машиніст підземних установок) в шахтоуправлінні «Тернівське».        

У кожному структурному підрозділі відповідно їх показників виробництва склався і рівень зростання заробітної плати.        

Середній зріст заробітної плати працівників ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» в квітні склав 107,9%. У березені 28645,2 гривень, у квітні 30919,5 гривень. При цьому чисельність у березені склала 15560 чоловік, у квітні – 15568 чоловік.        

Всього заробітна плата була підвищена від 20% чисельності робітникам шахтоуправлінь до 60% чисельності робітникам філій ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля».

В звязку з цім президія Дніпропетровської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості прийняла рішення і доручила Генеральному директору ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Вороніну С.А. нарахувати з 1 травня 2023 року усім працівникам ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» доплату до посадового окладу (окладу) в розмірі 10% за роботу в умовах воєнного стану. За підсумками виконання виробничих завдань та аналізу фінансово-економічної діяльності ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» за перше півріччя 2023 року прийняти рішення щодо підвищення рівня заробітної плати усім працівникам шахтоуправлінь та філій ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» незалежно від найменування професії чи посади та критичності для виробництва. З 1 червня 2023 року зробити надбавку до посадового окладу (окладу) в розмірі 50% усім працівникам ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» за роботу на території можливих бойових дій у період воєнного стану в Україні.