ПЛЕНУМ ЦК РОЗГЛЯНУВ АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ ПечатьE-mail
03.04.2024 08:39


Профспілковий актив Дніпропетровського теркому Профспілки вугільників в режимі онлайн взяв участь у роботі Пленуму ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості, який відбувся 28 березня у Києві.

В роботі Пленуму взяли участь заступник Міністра енергетики України Олександр Хейло, керівник департаменту по зв’язкам з профспілками та громадскістю ДТЕК Енерго Олександр Туров, голова Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу Анатолій Татаринов, народні депутати Вікторія Гриб та Михайло Бондар, представники відповідних підрозділів Федерації профспілок України.

У своєму вступному слові голова Профспілки Андрій Зимін зазначив наступне. В цілому ситуація на вугільних підприємствах державного та приватного секторів економіки з видобутку вугілля має деякі позитивні тенденції, але питання забезпечення основних соціально-трудових прав і гарантій працівників галузі в теперішніх умовах стоїть надто гостро. Найбільшими проблемами, що стосуються майже всіх вугледобувних підприємств і які потребують першочергового вирішення є: ситуація з виплати заробітної плати та наявність заборгованості з неї працівникам вугледобувних підприємств, а також шляхи погашення заборгованості з виплати заробітної плати всім працівникам за минули роки. На приватних підприємствах ситуація з виплатою заробітної плати відносно стабільна, але залишаються проблеми з відповідністю її рівня до зростання інтенсивності праці і видобутку вугілля та врахування понад нормативних навантажень, через недокомплект підземних робітників, тощо.

Гострим залишається питання повернення права на пенсію на пільгових умовах для працівників шахт середньої ланки та обслуговуючого персоналу, зайнятість яких в підземних умовах становить 50 і більше відсотків в обліковому періоді, що утискає наявні права значної кількості шахтарів, працюючих в складних і небезпечних умовах праці. ЦК Профспілки за наявної консолідованої позиції з Міненерго та роботодавцями галузі, а також підтримки з боку фахівців з охорони здоров’я ініціює повторний розгляд Урядом цього важливого питання.

 

 

Є також ряд інших нагальних питань, які потребують обговорення та визначення відповідних заходів. Присутній на засіданні Пленуму заступник Міністра енергетики Олександр Хейло доповів про ситуацію у вугільній галузі з врахуванням реалій сьогодення. Незважаючи на постійні обстріли державні вугледобувні підприємства збільшили видобуток вугілля, що в свою чергу дозволило стабільно пройти осінньо-зимовий період. Що стосується питання відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах окремим категоріям працівників, зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу, заступник Міністра висловив підтримку і запевнив у готовності направлення спільного звернення з Профспілкою до Уряду України.

В свою чергу керівник департаменту по зв’язкам з профспілками та громадскістю ДТЕК Енерго Олександр Туров доповів про ситуацію на вугледобувних підприємства приватного сектору. Він зазначив, що постійні обстріли енергетичних об’єктів суттєво вплинули на забезпечення країни електроенергією, і як наслідок - зменшення видобутку вугілля. Щоб не допустити закриття шахт, необхідно відновити пошкоджені об’єкти, а на це знадобиться деякий час.

Як відомо, з 1 квітня поточного року компанія ДТЕК Енерго повинна була, як того потребує Колективний договір і на чому наполягав терком Профспілки вугільників, підвищити тарифні ставки і посадові оклади працівникам. Але, як підкреслив Олександр Туров, це питання на даний час потрібно відтермінувати на більш довший період і визначитися, на скільки і коли це підвищення відбудеться.