ТРАНСФОРМАЦІЯ ВУГІЛЬНИХ РЕГІОНІВ
03.12.2020 16:56


19 листопада 2020 року у режимі онлайн було проведено презентацію результатів соціологічного дослідження «Майбутнє справедливої трансформації в Україні: сприйняття в шахтарських містечках». У заході взяли участь заступник Міністра Максим Немчинов та заступник начальника Управління трудової та соціальної політики Міненерго Тетяна Марченкова.

 

Під час заходу представлено Звіт за результатами фокус-груп з мешканцями семи шахтарських міст Донецької області. Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та громадська організація «Центр екологічних ініціатив «Екодія» об’єднали зусилля та замовили проведення соціологічного дослідження «Майбутнє справедливої трансформації в Україні: сприйняття в шахтарських містечках».

Запропоновані результати є відображенням настроїв місцевого населення. Висновки базуються на результатах проведення фокус-групових обговорень у семи шахтарських містах Донецької області:

(Добропілля,Мирноград,Новогродівка,Покровськ, Вугледар,Селидове,Торецьк).

«Відкриття нових інноваційних підприємств, розвиток малого та середнього місцевого бізнесу забезпечать не тільки створення нових робочих місць, але і попередять появу нової моноіндустрії. Залежність від одного місто-утворювального підприємства має відійти у минуле. Інтереси та думки шахтарів мають бути враховані під час створення програм перекваліфікації. Фундаментальним кроком має бути перепрофілювання вищих та професійно-технічних навчальних закладів, що діють у шахтарських містах і готують спеціалістів із гірничої справи», - йдеться у передмові до дослідження.

Крім того, у травні 2019 року на регіональному рівні шість шахтарських міст Донецької області (Вугледар, Добропілля, Покровськ, Мирноград, Новогродівка, Селидове), Донецька торгово-промислова палата та три місцеві громадські організації об’єдналися та створили Платформу сталого розвитку вугільних міст. Її основна мета полягає в пошуку альтернативних шляхів розвитку власних міст шляхом диверсифікації місцевої економіки і реалізації спільних інноваційних проєктів. У березні 2020 року до Платформи доєдналося сьоме місто — Торецьк.

На думку респондентів, закриття шахт та перепрофілювання міста є трудомістким процесом, який повинен мати затверджену стратегію, проходити прозоро та реалізовуватися у тісній співпраці з місцевою громадою.

Також опитувані відзначають потребу пояснювати необхідність впровадження цих змін; відходити від монопрофільності міста за допомогою розвитку різних напрямів; процес диверсифікації економіки регіону у зв’язку із закриттям шахт має розпочинатись поступово, до нього слід готуватись заздалегідь — це забезпечить більшу готовність населення до змін, сприятиме поступовому впровадженню стратегії тощо.

Окремо дослідження акцентує увагу на очікуваннях місцевого населення, серед яких:

комплексне розв’язання проблем міста;

залучення міжнародних фондів та іноземних інвесторів;

надання альтернативи працевлаштування для працівників шахт, підтримка малого та середнього бізнесу;

запровадження пільг для інвесторів;

організація оперативного перенавчання, перекваліфікації працівників та інше.

Проведене дослідження засвідчило, що місцеве населення розуміє концепцію справедливої трансформації, а також переконує, що планування трансформаційних процесів, розпочате в останні роки, потребує залучення представників місцевого населення конкретних шахтарських міст та регіонів для того, щоб голос людей у регіонах був почутим, адже їх думки та ставлення збігаються з основоположними принципами Програми реформування вугільної галузі.

Нагадаємо, у травні 2020 року на національному рівні Кабінет Міністрів України створив Координаційний центр з питань трансформації вугільних регіонів України, куди увійшли профільні урядовці, голови обласних державних адміністрацій, народні депутати, представники вугледобувних підприємств, профспілок, асоціацій органів місцевого самоврядування.

Одним із основних завдань центру є аналіз реального стану економіки та соціального забезпечення у шахтарських містах, пошуки нових напрямів для розвитку місцевої економіки та створення робочих місць.

На засіданні Уряду у жовтні цього року презентовано Концепцію реформування вугледобувної промисловості та план пріоритетних дій уряду у вугільній галузі. У ній окреслені основні проблеми вугледобувної промисловості та запропоновані можливі шляхи їх розв’язання.

З дослідженням можна ознайомитися за посиланням

https://ecoaction.org.ua/wp-content/uploads/2020/11/just_transition_ua2020_uk.pdf