ПОСТАНОВА ПРЕЗИДІЇ ОБЛАСНОГО ОБ’ЄДНАННЯ ПРОФСПІЛОК
17.05.2023 14:45

Про Звернення до Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля з приводу ініціативи УСПП щодо скасування пільгової пенсії та Списків №1 і №2.

У зв’язку з ініціативою голови Українського союзу промисловців і підприємців, співголови Національної тристоронньої соціально-економічної ради А. Кінаха щодо скасування права працівників на пільгове пенсійне забезпечення за роботу у шкідливих і важких умовах праці за Списками №1 і №2 Президія обласного об’єднання профспілок ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Підтримати Звернення учасників V Пленуму Дніпропетровської обласної ради Профспілки металургів і гірників до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля щодо неприпустимості скасування пільгової пенсії та Списків №1 і №2.

2. Надіслати голові Уряду Звернення з цього приводу від імені Президії обласного об’єднання профспілок.

 


ЗВЕРНЕННЯ

Президії Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок до Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля про ініціативи УСПП щодо скасування пільгової пенсії та Списків №1 і №2

Шановний Денисе Анатолійовичу!

Від імені 300 тисяч членів профспілок області висловлюємо велику стурбованість з приводу ініціатив Українського союзу промисловців і підприємців щодо скасування пільгової пенсії та Спйсків №1 та №2. На Дніпропетровщині, яка в цей складний воєнний час є одним з головних форпостів української економіки, розташовано чимало підприємств гірничо-металургійної, вугільної, хімічної та інших галузей, значна кількість працівників яких працюють у важких та шкідливих умовах і користуються правом на пільгову пенсію. Тому в цих трудових колективах пропозиції організації роботодавців викликали серйозне невдоволення людей, яке може призвести до соціального вибуху.

Профспілкові організації, рядові члени профспілок справедливо ставлять питання про необхідність модернізації обладнання, запровадження сучасних та безпечних технологій, що дозволить поліпшити умови праці та ліквідувати шкідливі виробничі фактори.

Не можна вважати прийнятним й те, що ініціативи УСПП, всупереч принципам цивілізованого соціального діалогу, були висунуті без жодних консультацій з профспілками.

Своє негативне ставлення до пропозицій УСПП висловили учасники пленуму Дніпропетровської обласної ради профспілки металургів і гірників, що відбувся 4 травня у м. Дніпро.

Підтримуючи цю позицію членської галузевої профорганізації, Дніпропетровське обласне об’єднання профспілок вимагає недопущення реалізації пропозицій УСПП щодо скасування пільгової пенсії та Списків №1 та №2. Вважаємо, що це дуже гостре питання, а також ще ряд актуальних на сьогодні проблем соціально-трудових відносин, які турбують членів профспілок, мають бути розглянуті на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради, діяльність якої профспілки ось уже тривалий час пропонують відновити.

Для забезпечення підйому економіки, відновлення та розвитку промислового виробництва задля забезпечення нашої Перемоги влада та роботодавці, на думку профспілок, повинні більше уваги приділяти повсякденним проблемам трудових колективів, забезпеченню в них нормального мікроклімату, не допускаючи при цьому дій, які можуть призвести до порушення соціального балансу.


За дорученням Президії

Анатолій ЯЛОВИЙ

Голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок

11.05.2023 р.