БРОНЮВАННЯ ШАХТАРІВ: ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛКИ
25.05.2023 11:15


23 травня на засіданні президії Дніпропетровського теркому вугільників в черговий раз було порушено питання щодо бронювання працівників вугледобувних підприємств. Питання вкрай важливе, адже шахтарі продовжують отримувати повістки, і це загрожує тим, що незабаром добувати так необхідне країні вугілля буде нікому.

 

Дніпропетровська територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості неодноразово піднімала це питання на різних рівнях. Що маємо на сьогодні?

Почнемо з того, що на вугільних підприємствах склалася вкрай напружена ситуація - чисельність працівників дійшла до критичної межі. Через неукомплектованість технологічних ланцюгів з підготовки виробок та видобутку вугілля підприємства на межі зупинки, і тому тільки своєчасне оформлення та дотримання законного бронювання працівників шахт забезпечить стабільне їх функціонування, а державі - енергетичну незалежність в умовах воєнного стану.

У «Павлоградвугіллі» ведеться активна робота по залученню працівників з інших регіонів, але задіяні програми не зможуть перекрити той відтік, який зумовлює мобілізація до Збройних Сил України.

Проблема відсутності працездатних осіб, які могли би поповнити штат підприємств, піднімалася на Пленумі Профспілки працівників вугільної промисловості, що відбувся за участю Міністра енергетики, депутатів Верховної Ради та представників шахтарських колективів.

А нещодавно керівники шахтарських профспілок Західного Донбасу разом із керівництвом ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» звернулись з цього питання з листом до Міністра енергетики України і до керівних органів профспілок у Києві.

«Невирішення питання щодо бронювання працівників у найкоротший термін, - йдеться у листі, - призведе до критичного зниження кількості працюючих та зумовить зупинку роботи окремих дільниць з видобутку вугілля».

Такі ж звернення надійшли й з інших вугледобувних регіонів України. У зв’язку з цим щодо невирішення питання бронювання працівників вугледобувних підприємств очільник Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін направив звернення до Генерального штабу Збройних Сил та Міністерства економіки України. Зокрема, йдеться наступне:

«Незважаючи на прийнятий Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також затверджені Постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 № 76 та від 28.04.2023 № 400, залишається остаточно невирішеним питання бронювання працівників вугледобувних підприємств, що в умовах браку їх чисельності унеможливлює процес безпечного процесу видобутку вугілля та зумовить зупинку роботи шахт. На сьогодні є наявні приклади, коли на окремих вугледобувних підприємствах критично зменшена кількість робочих змін.

З огляду на викладене, Укрвуглепрофспілка просить посприяти вирішенню питання щодо дотримання термінів своєчасного оформлення (у відповідності до Постанови КМУ від 28.04.2023 № 400) та виконання законного бронювання працівників шахт (за інформацією Міненерго, списки осіб як державних, так і приватних підприємств залишаються без розгляду з березня поточного року), що забезпечить стабільне функціонування паливно-енергетичного комплексу з метою проведення наступного опалюваного осінньо-зимового сезону та не допустити падіння обсягів вуглевидобутку і зниження енергетичної безпеки та незалежності України».

Таким чином, списки професій, які підлягають бронюванню, повинно затвердити Міністерство економіки України. І це має статися не пізніше 6 червня. Чекаємо...