ВІДІЙШОВ У ВІЧНІСТЬ ВЕЛИКИЙ МАЙСТЕР
20.02.2024 00:01


17 лютого на 87-му році пішов з життя наш видатний земляк Останін Геннадій Дмитрович, великий майстер різьблення по дереву, унікальні роботи якого знаходяться у різних музеях України та приватних колекціях.

Геннадій Дмитрович Останін народився на Уралі. Після школи пішов працювати на шахту, спочатку машиністом підземних установок, пізніше опанував улюблену професію прохідника. Більша частина його життя пов’язана саме з шахтами, загальний стаж роботи на яких становить 45 років. Працював він і на шахтах Західного Донбасу. Робота йому подобалася, трудився завжди на совість, але весь свій вільний час невтомно вчився і відточував майстерність різьбяра.

 

 

Не маючи художньої освіти, доходячи до всього своїм розумом, кмітливістю та старанністю, експериментуючи, майстер опанував багато різних художніх технік, а деякі види розробив сам. Геннадій Останін пробував себе в живописі аквареллю та маслом, карбуванні, різьбленні, пізнав секрети петриківського розпису. Багатогранність таланту майстра проявилася в розмаїтті його робіт: майоліка, карбування, вишивка гладдю, коренепластика. Особливо великої майстерності він досяг у різьбленні по дереву. Його спостережливість і здатність побачити в химерно вигнутих кореневищах дерева щось більше, легко народжує майбутні сюжети й образи. Усі його роботи - справжні витвори мистецтва, серед яких різьблені ікони, дерев'яні скульптури та маски, домашнє начиння і меблі, панно, картини.

Дніпропетровська територіальна організація Профспілки вугільників глибоко сумує у зв'язку зі смертю великого майстра та великого друга теркому. Висловлюємо співчуття рідним та близьким.