ГОЛОВИ «ПЕРВИНОК» ПІДТВЕРДИЛИ СВОЇ ПОВНОВАЖЕННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ ПРОФСПІЛКИ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ
28.02.2024 15:46


У грудні 2023 року в Зональному навчально-методичному центрі (ЗНМЦ) облпрофоб'єднання проходили навчання голови первинних профспілкових організацій Дніпропетровської територіальної організації Укрвуглепрофспілки шахтоуправлінь та філій ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля». З технічних причин одночасно не було проведено перевірку знань і не видано слухачам відповідні посвідчення.

Після врегулювання всіх питань 27 лютого 2024 року відбулася перевірка знань з питань охорони праці спеціальною комісією, утвореною облпрофоб'єднанням, на чолі з головним технічним інспектором праці облпрофоб'єднання Петром Довганенком. У складі комісії були також представники управління державної служби з питань праці, ЗНМЦ та облпрофоб'єднання.

 

 

Як розповів головний технічний інспектор праці теркому Профспілки вугільників Сергій Жилко, охорона праці є одним з пріоритетних напрямків діяльності профспілки, і навчанню профспілкового активу у теркомі надають великого значення. Багато в цьому плані залежить саме від профспілки, повноважні представники якої контролюють дотримання роботодавцями законів з охорони праці, створення безпечних та нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов для працівників, забезпечення їх засобами індивідуального та колективного захисту, неупереджене розслідування нещасних випадків на виробництві.

Щоб справлятися з цими задачами, потрібні як теоретичні знання, так і практичні навички. Саме на це розрахована програма навчання у ЗНМЦ облпрофоб'єднання, де є всі можливості для проведення ефективних та плідних занять.

Зональний центр спеціалізується на навчанні профспілкових кадрів за такими пріоритетними напрямками, як законодавство про працю, охорона праці та її безпека, захист трудових та соціально-економічних прав працівників, психологічні аспекти взаємин у колективі, робота з молоддю, тощо. І, як неодноразово наголошували керівники Центру, терком Профспілки вугільників, на відміну від багатьох інших, приділяє навчанню серйозну увагу.

 

 

Додамо, що викладачами та тренерами у навчанні профспілкових кадрів є не тільки фахівці Зонального центру - залучені також позаштатні викладачі-практики: фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління державної служби з питань праці, регіонального Пенсійного Фонду, а також педагоги з провідних вищих навчальних закладів, які мають спеціальну освіту та досвід викладання. ЗНМЦ постійно удосконалює форми та методи навчання: широко використовуються активні форми навчання – тренінги, ділові ігри, запроваджуються інноваційні освітні технології.

На загальну думку, таке навчання дуже важливе як з теоретичного, так і з практичного погляду – слухачі повертаються на свої підприємства, озброєні багажем нових знань та навичок.

Через пандемію та війну у проведенні навчання була певна перерва. І все ж таки терком знайшов можливості, щоб у грудні 3023 року надіслати на курси чергову групу профспілкових активістів. А на іспиті 27 лютого 2024 року 12 голів «первинок» показали досить високий рівень знань та підтвердили свої повноваження представників профспілок з питань охорони праці.