РОДОНАЧАЛЬНИК ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ У ЗАХІДНОМУ ДОНБАСІ
27.03.2024 09:16

26 березня виповнилося б 95 років Петру Іллічу Маросіну, родоначальнику вугільної галузі у Західному Донбасі. В кінці 1964 року він був призначений керуючим експлуатаційним трестом «Павлоградвугілля», який він сам і створив.

До цього часу вже були введені в дію шахти «Першотравнева» та «Тернівська». Закінчувалось будівництво шахти «Степова». Не було житла, шкіл, дитячих садків, ніякої комунально-побутової інфраструктури. Заплановано було будівництво і ще восьми шахт, центральної збагачувальної фабрики, ремонтно механічного заводу та ще багато інших об’єктів, будівництво деяких було вже розпочато. Західний Донбас уявляв собою величезну будівельну площу, замовником і куратором якої був Петро Ілліч. Багато в чому, залежно від його знань, досвіду, переконань, чесності та об’єктивності, по його баченню будувались міста і шахти Західного Донбасу.

В кінці 1974 року Петро Ілліч Маросін був призначений заступником Міністра вугільної промисловості України. В Західному Донбасі він залишив 7 діючих шахт, РМЗ, Автобазу, Павлоградвантажтранс. Завершувалось будівництво шахти «Дніпровська», в стадії будівництва було ще чотири шахти та інші допоміжні підприємства. Відбудовувались шахтарські міста і селища зі всією інфраструктурою та комунікаціями. Сформовані високопрофесійні трудові колективи, гордістю Петра Ілліча були десятки висуванців – керівників та фахівців різного рівня, які своєю працею багато років приносили славу нашому краю.

Працюючи заступником міністра, а потім першим заступником міністра вугільної промисловості України все одно частина його душі належала Західному Донбасу, якому він віддавав кращі роки свого життя. Бувши першим заступником міністра, він брав участь в ліквідації аварії на Чорнобильський АЕС, керував роботами по дезактивації і проведенню штольні під реактор.

Володіючи наполегливістю, завидною силою волі, величезною працьовитістю, він зробив все щоб Західний Донбас відбувся. Ввійшовши в компанію ДТЕК, Павлоградвугілля отримало потужний інвестиційний імпульс, що дало можливість теперішньому поколінню належно продовжити справу своїх попередників.

Кожна людина прокладає свій шлях до свого Евересту. Петро Ілліч Маросін пройшов трудний шлях до своєї вершини і написав своє ім’я на кращих сторінках історії розвитку Західного Донбасу. Світла пам'ять йому.


Віктор ПІЛЬГУЙ