ДЕНИС ШИШАЦЬКИЙ: «НОВА МЕТА – ПРОБІГТИ МАРАФОН» ПечатьE-mail
20.03.2024 00:55


Голова профспілкової організації шахти «Тернівська» Денис Шишацький восені 2022 року взяв участь в першому офіційному забігу «Старт Дніпро». Тоді він пробіг напівмарафон – 21 км 195 метрів. Після цього з’явилася мета – взяти марафонську дистанцію.

 

- Денис Сергійович, розкажіть, як Ви прийшли до такої мети?

- Спортом я займаюся з дитинства. В школі - боксом, тяжкою атлетикою, в інституті – дзюдо. Потім була перерва, робота в шахті. Як прийшов в 2008 році, після закінчення Національного гірничого університету, на ділянку шахтного транспорту, так на ньому і працював до обрання мене головою профспілкової організації шахти «Тернівська». Був гірничим майстром на ВШТ-3, потім помічником та заступником начальника дільниці.

В 2018 році прийшло розуміння, що треба повертатися до спорту, треба підтримувати свою фізичну форму. На якомусь інтуїтивному рівні обрав біг, хоча у школі це був найнелюбніший вид спорту. Спочатку просто бігав півгодини, годину у парку, на стадіоні. Потім почали з'являтися якісь цілі.

Перша мета, яка в мене виникла у голові – це марафон. Хоча на той момент я ще не знав, яка це дистанція. Займався сам, без тренера, дивився ролики на ютюбі, збирав інформацію в інтернеті. Прочитав книгу Мета Фіцджеральда «Біг за правилом 80 на 20». Це такийпідхід до тренувального процесу: 80 відсотків тренувального часу потрібно бігати з легкою інтенсивністю, а решта 20 – із середньою та високою. Автор наводить переконливі докази і пропонує практичні рекомендації, за допомогою яких можна дотримуватись правила 80/20 та складати свій тренувальний розклад.

 

 

- Який був Ваш перший великий результат у бігу?

– 21 км 195 м. Це по суті і є напівмарафон. Пробіг його просто собі у парку. Потім виникло бажання брати участь у змаганнях. Тому восені 2022 року взяв участь в першому офіційному забігу «Старт Дніпро». Ми бігли з товаришем напівмарафон. Було багато учасників різного віку, чоловік 300. Як я казав, до цього я на тренуваннях пробіг цю дистанцію, а мій товариш ні, тож моя задача була супроводжувати його до кінця.

Після напівмарафону у Дніпрі почав готуватися до марафону.

- Марафонська дистанція потребує серйозної підготовки та повної концентрації, недарма її називають королевою легкої атлетики.

- Так, тренування мають бути постійними, без будь-яких перерв. Інакше марафон не пройти.

У червні 2023 року ми з товаришем пробігли тренувальний марафон, то був неофіційний старт. Тоді ми зрозуміли, що це дуже серйозна дистанція, нам було важкувато. Якщо чесно, останні 5 км я то біг, то йшов. Марафонці зі стажем сказали, що з першого разу мало хто проходить цю дистанцію.

 


- Коли Ви мали бігти офіційний марафон?

- Восени 2023 року, але я зрозумів, що фізично не готовий до повної дистанції, були перерви в тренуванні. Я вирішив пробігти напівмарафон ще раз. То був марафон «Нова пошта» у Києві. У цьому марафоні з Павлограда брав участь тільки я. Доречи, «Нова пошта» щороку проводить марафонські забіги.

- Але Ви не залишили свою мрію?

- Звичайно, ні. Зараз я тренуюсь щодня 6 разів на тиждень – 4 дні біг та 2 дні плавання. Бігаю я переважно після роботи, і це розряджає після напруженого дня. Протягом дня накопичується емоційне навантаження, негатив. Пробіг – і, як то кажуть, як рукою зняло. Ранкові пробіжки не практикую, тому що на шахту їжджу о 6.00 ранку.

Після марафону хочу перейти на тріатлон – айронмен 70.3. Це наступна мета.

 

 

- Що таке Ironman?

- Ironman - «Залізна людина». Кожна окрема гонка серії складається з трьох етапів, що проводяться в наступному порядку без перерв: запливу на 3,86 км, заїзду велосипедом по шосе на 180,25 км і марафонського забігу на 42,195 км. Тріатлон Ironman вважається одним із найскладніших одноденних змагань у світі.

Але спочатку я хочу пройти половину тріатлону - «Напівзалізна людина» (Ironman Половина): плавання - 1,9 км, велогонка - 90 км і біг - 21 км.

- Чи порадите Ви своїм колегам зайнятися спортом, зокрема, бігом?

- Так, звичайно. Біг не варто недооцінювати. По-перше, він зміцнює імунітет. Пробіжки, особливо в холодну погоду, загартують організм і роблять його стійкішим до бактерій. По-друге, поліпшується кровообіг. Регулярні заняття бігом зміцнюють стінки судин і підвищують їх тонус, нормалізують артеріальний тиск. Далі - під час бігу організм виробляє гормон радості – ендорфін, причому цей ефект зберігається не лише на час тренування, а й після. Регулярний біг зміцнює суглоби – звичайно, якщо бігати правильно та поступово збільшувати навантаження. Під час бігу йде спалювання жирового прошарку.

Доведено, що люди, які займаються бігом, здатні швидше і ефективніше сконцентруватися на завданні. А ще біг покращує пам'ять! Також під час бігу зміцнюється дихальна система. Відбувається поліпшення витривалості. З кожною пробіжкою організм відсуватиме свої межі можливого. Відбувається зміцнення м'язів. Під час бігу задіються практично всі (а це понад 600!) м'язів людини. Біг – чудовий спосіб «зарядити» свій організм енергією. Під час бігу прискорюється обмін речовин, тканини насичуються киснем, процеси в організмі йдуть ефективніше. Тож, усім раджу біг!

 

 

ДОВІДКА


Марафон – це забіг на 42 км 195 м асфальтованою дорогою без ухилу. Існує легенда про те, що гонець із звісткою про перемогу греків над персами пробіг саме таку дистанцію від міста Марафон, де відбувалася битва, до столиці Афін. Насправді відстань між містами становить близько 34 км. Затверджена на сьогоднішній день дистанція з'явилася під час Олімпійських ігор 1908 року в Лондоні, де старт і фініш перенесли для того, щоб королівському двору було зручно спостерігати за забігом з вікон Віндзорського замку.

 

 

Інтерв'ювала Олена ТКАЧ